Ochrana rorýse obecného na pražských sídlištích

V letech 2011 - 2013 probíhal na pražských sídlištích projekt "Ochrana rorýse obecného jako součást revitalizace pražských sídlišť". S výsledky projektu, realizovaného s finančním přispěním Hlavního města Prahy, vás seznamujeme v přiložené zprávě.

31.7.2013

Déšť rorýsům nesvědčí

Kvůli nepřízni počasí zahynulo v uplynulých dnech velké množství rorýsů, jiřiček i dalších ptáků lovících létající hmyz.

5.6.2013

http://www.rorysi.cz/Nebojte se žít s rorýsem v jednom domě! I zatepleném!
Seznamte se Jaký je Rozšíření Mýty a pověry  
druh rorýs obecný, Apus apus
čeleď Apodidae
řád Apodiformes
velikost, hmotnost délka 16–17 cm, rozpětí křídel 38–40 cm, 35–56 gramů
zbarvení temně hnědé, bělavé hrdlo
rozdíl mezi samcem a samicí nelze rozeznat, obě pohlaví jsou stejně zbarvena
letové schopnosti dosud přesně nezměřeny, odhadem nalétají 190 000 km ročně. Rorýsi dokážou vyvinout rychlost až 220 km/h.
zvláštní schopnosti rorýsi v letu nejenom loví, ale ve vzduchu se také páří, odpočívají a dokonce i spí. Pevnou půdu pod nohama potřebují vlastně jen pro hnízdění.
věk v průměru 7 let
potrava létající hmyz a pavouci. Rodiče krmící mláďata uloví přibližně 50 g potravy denně
nepřátelé ostříž lesní (Falco subbuteo), příležitostně drobní savci, plenící hnízda rorýsů, automobilová doprava, skleněné stěny
pevnost párů monogamní, páry jsou pohromadě jen v období hnízdění
hnízdění hnízdí jednou ročně od května do konce července ve štěrbinách a dutinách skal a lidských staveb, ve stromových dutinách a ptačích budkách
snůška 2–3 vejce o hmotnosti 3,5 g, bíle zbarvená, na snůšce sedí oba rodiče 19–20 dní
mláďata opouštějí hnízdo, když jsou jejich křídla 16 cm dlouhá (tj. ve věku 40 a více dní)
migrace zimuje v tropické Africe, kam odlétá ihned po vyvedení mláďat na přelomu července a srpna. Ze zimovišť se k nám vrací na přelomu dubna a května.
nepřízeň počasí ptáci na ni reagují snížením tělesné teploty a pobytem na hnízdě, mladí ptáci přestávají přijímat potravu. Nehnízdící ptáci odlétají do oblastí s lepším počasím a po zlepšení podmínek se vracejí zpět do kolonie
o webu
kontakty